ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/3/2016

Με ιδιαίτερη ανησυχία διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα για τις απλήρωτες συναδέλφους μας στο Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών, οι οποίες προσλήφθηκαν ως εργολάβοι από το Ελληνικό Δημόσιο με το Ν. 4325/2015. Προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας, πριν την εκπόνηση και δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν έλεγξε τις προϋποθέσεις νομιμότητας της ρύθμισης, ιδίως αναφορικά με το σκέλος της τελικής έγκρισης των ποσών που οφείλονται στις συναδέλφους από το Ελεγκτικό Συνέδριο! Έρχεται τώρα, με τη ρύθμιση του άρθρ. 72 του Νόμου 4369/2016, ο οποίος ισχύει από την 27-2-2016, να προσπαθήσει να συμμαζέψει εκ των υστέρων τα «ασυμμάζευτα» θεωρώντας «σύννομες» όλες τις δαπάνες στο πλαίσιο αυτό (ελπίζουμε έστω και τώρα να γίνει κάτι) ! Προσπαθώντας να γλυτώσει τις συναδέλφους από τους πάμπολλους επιτήδειους εργολάβους καθαριότητας που θησαύρισαν και θησαυρίζουν σε βάρος του δικού μας μόχθου, καταντάει να ομοιάζει μαζί τους, αφού το αποτέλεσμα (8 μήνες απλήρωτοι) είναι το ίδιο! Οδηγεί μερίδα των συναδέλφων στην έσχατη ένδεια, αφού η απλήρωτη απασχόλησή τους στο Δημόσιο, έρχεται σε συνέχεια πολύμηνης απλήρωτης απασχόλησης από εργολάβους (υπάρχουν δε περιπτώσεις που οι καθαρίστριες δεν μπορούν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους από τους πρώην εργοδότες τους γιατί το Δημόσιο διεκδικεί προνομιακά από τους τελευταίους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτό).
Η ίδια κατάσταση που περιγράφεται στα δημοσιεύματα, υπάρχει και σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (π.χ. Δρομοκαϊτειο Θεραπευτήριο), στα οποία οι συνάδελφοι είναι επίσης απλήρωτοι. Είναι δε αυτονόητο ότι, ως «Εργολάβοι», δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα της εργατικής νομοθεσίας (άδειες, ρεπό, υπερωρίες, προσαυξήσεις αργιών κλπ.), αφού δεν παρέχουν (τύποις) εξαρτημένη εργασία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα (τήρηση ωραρίου, αντικείμενο του υποτιθέμενου έργου κλπ.), με συνέπεια να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που, καταρχάς, ήθελε να λύσει το Υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι κατ’εξαίρεση ρυθμίσεις γενικεύονται (όπως π.χ. με το άρθρ. 97 του Ν. 4368/2016, σύμφωνα με την οποία συνάπτονται συμβάσεις έργου στα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα), ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών των καθαριστριών που η ίδια απασχόλησε και στη διασφάλιση της πληρωμής όσων από τους συναδέλφους απασχολήσει. Επίσης, να κάνει ό,τι απαιτείται, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να συνάπτουν κανονικές συμβάσεις εργασίας, με σκοπό να μη φαλκιδεύεται κανένα εργασιακό τους δικαίωμα.
ΠΕΚΟΠ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: