ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΟΠ

ΚΑΙ:
ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΤΟΥ ΑΖΙΖ ΕΜΑΝΤ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ.
Την Πέμπτη 17/2/2011 στις 4 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την υπουργό εργασίας κα Λ. Κατσέλη κατόπιν αιτήματος της ΠΕΚΟΠ και της πρωτοβουλίας για την τιμωρία των ενόχων του Αζίζ Εμάντ και ενάντια στο δουλεμπόριο στις εταιρείες καθαρισμού.
Η συνάντηση είχε κεντρικό θέμα την εργατική δολοφονία του Αζίζ Εμάντ με κύρια αιτήματα από την ΠΕΚΟΠ και την πρωτοβουλία να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την δολοφονία του Αζίζ Εμάντ ,να δοθεί αποζημίωση και σύνταξη στην οικογένεια του Εμάντ,να καταργηθούν οι εργολαβίες στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μετά από δύο ώρες περίπου συζήτησης τα συμπεράσματα μας και οι δεσμεύσεις της υπουργού είναι τα εξής:
Αρχικά η υπουργός παραδέχτηκε ότι το εργασιακό καθεστώς στις εταιρείες καθαρισμού είναι απαράδεχτο .Ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα ακόμα και μέσα στο υπουργείο εργασίας που οδήγησαν στο θάνατο τον Αζίζ Εμάντ..
Δεσμεύτηκε ότι θα ενεργήσει για την αποζημίωση και σύνταξη που δικαιούται η οικογένεια του Αζίζ εφόσον ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα αποκλειστεί για τρία χρόνια από τα έργα και ότι , το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμίσεις αυστηριοποίησης των ποινών για τις οποίες έχει συσταθεί μία επιτροπή (για την οποία ζητήσαμε να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε με συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της ΠΕΚΟΠ και συμμετοχή στα πλαίσια της διαβουλεύσεις από έναν εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας) για εντατικότερους μικτούς ελέγχους ΣΕΠΕ , ΙΚΑ. Στο σημείο αυτό η ΠΕΚΟΠ ζήτησε να υλοποιηθεί η δέσμευση του γεν. γραμματέα κ.. Χάλαρη στο πάγιο αίτημα της για εκπαίδευση ασφάλειας όλων των εργαζομένων και πιστοποίηση επαγγέλματος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ που ήταν παρόν μας είπε ότι έχουν ήδη έτοιμα πολύγλωσσα βιβλία υγιεινής και ασφάλειας τα οποία θα διανεμηθούν σε όλους τους εργαζόμενους και μέσω της ΠΕΚΟΠ.
Όσον αφορά την κατάργηση των εργολαβιών η θέση της υπουργού ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε σε δέκα χρόνια.
Αυτό που έχουν σκεφτεί είναι μία μορφή εργασίας της λεγόμενης
<κοινωνικής οικονομίας>
Όπου 5 φυσικά πρόσωπα μπορούν να συνεταιριστούν και να γίνουν….. εργολάβοι.
Από την μεριά μας καταγγείλαμε ως αναχρονιστική αυτή τη μορφή εργασίας η οποία καμία σχέση δεν έχει με τις εταιρείες καθαρισμού.
Τέλος η συνάδελφος μας MARIA PANA που συμμετείχε στη συνάντηση η οποία έχει καταγγείλει στο σωματείο μας, στο ΣΕΠΕ και στην ελευθεροτυπία ότι, το 2010 δούλευε ανασφάλιστη και απλήρωτη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην καταγγελία της και στα όσα συμβαίνουν με τους εργολάβους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πέντε χρόνια που εργάστηκε εκεί τα οποία φωτογραφίζουν όχι μόνο όλους τους χώρους αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου εργασίας αφού αυτοί καθιέρωσαν με νόμο το δουλεμπορικό καθεστώς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2000 και είναι πάλι αυτοί που αρνούνται να το καταργήσουν ενώ έχει αποδειχτεί και μέσα από την μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που επεξεργάστηκε στοιχεία της ΠΕΚΟΠ και από καταγγελίες ότι, οι εργολαβίες είναι ασύμφορες και συνιστούν διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Απαιτούμε να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τις εργατικές δολοφονίες του Αζίζ Εμάντ, και του Αζάτ Νάμπο, από τη Συρία, 30 χρόνων που βρέθηκε στο κενό από ύψος 9 ορόφων ενώ εκτελούσε εργασίες καθαρισμού στην ταράτσα του ξενοδοχείου Colossos .(Το θάνατο του άτυχου συναδέλφου τον πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής αμέσως μετά από την συνάντηση στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε τι είχε συμβεί όταν η υπουργός αναφέρθηκε σε ένα ατύχημα που είχε γίνει στις 17/2/2011.

Να καταργηθούν οι εργολαβίες.
18/2/2011.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: