Ψήφισμα για το θάνατο του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (WIND)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: +30 210 5100910 – Φαξ: +30 210 5100961 E-mail : symboulio@pasetim.com

Αρ.Πρωτ: 09/2011 Αθήνα 04/02/2011

Ψήφισμα για το θάνατο του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ

Την Κυριακή 19 Δεκέμβρη ο μετανάστης εργάτης Ασίζ Εμάντ, από την Αίγυπτο, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε, ενώ καθάριζε τα τζάμια του Υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4. Ο νεκρός εργάτης εργαζόταν ανασφάλιστος στην εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει την καθαριότητα του συγκεκριμένου κτιρίου.
Είναι εξοργιστικό μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, που έχει αρμοδιότητα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να επικρατούν συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και καταπάτησης κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Είναι εξίσου εξοργιστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική διερεύνηση των συνθηκών που συνέβη το τραγικό περιστατικό. Αντίθετα υπήρξε προσπάθεια αποσιώπησης και απόκρυψής του από την κοινή γνώμη – είναι χαρακτηριστικό ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που αποτελεί το καθ΄ ύλην αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου – εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 29/12 δηλ. μετά από 10 ημέρες (!) και μάλιστα χωρίς να εξηγεί πως βρέθηκε ο άτυχος μετανάστης να καθαρίζει τα τζάμια του Υπουργείου Κυριακάτικα, πως μπήκε μέσα, και ποιος του άνοιξε;
Επιπλέον δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις απέναντι στους υπευθύνους της εταιρείας που τον απασχολούσε και το Υπουργείο Εργασίας αρνείται προκλητικά κάθε ευθύνη παρά το γεγονός ότι είναι κι αυτό –όπως και κάθε δημόσιος φορέας- υπεύθυνο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τον εργολάβο του έργου.
Δύο χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο θάνατος του Ασίζ Εμάντ έφερε ξανά στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα του σύγχρονου δουλεμπόριου με τις εργολαβίες και την ενοικίαση εργαζομένων.

Απαιτούμε:
-Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του Ασίζ Εμάντ, να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ, να πάρει η οικογένειά του όλη τη στήριξη που χρειάζεται και την αποζημίωση που δικαιούται.
• Να μπει φραγμός στο καθεστώς υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών
• Πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες εργαζομένους και τους πρόσφυγες
• Να κατοχυρωθούν και να εφαρμόζονται όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα.
• Να τελειώσουμε μια για πάντα με το δουλεμπόριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και στην καθαριότητα.

Το ΔΣ του Σωματείου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: