ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΝΙΚΗΣΑΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι-ισες,                                             ΑΘΗΝΑ 5-10-2010.

Την περασμένη Δευτέρα  το σωματείο  μας  μαζί με τους εργαζόμενους- συνάδελφους στο νοσοκομείο Γεννηματά,   ομάδα συνδικαλιστών  και εκπρόσωπο του ΕΚΑ στις 10 το πρωί βρεθήκαμε έξω απο τη διοίκηση του νοσοκομείου.  Η παρέμβασή μας είχε σαν αποτέλεσμα να ανατραπούν τα σχέδια της υπεύθυνης επιστασίας που εκτόξευε απειλές και τρομοκρατούσε τους συναδέλφους, να αποκλειστεί ο εργολάβος απο τον διαγωνισμό,  να δεσμευτεί ο διοικητής του νοσοκομείου να ενεργήσει ως οφείλει ΕΔΕ για την αντικατάσταση της υπεύθυνης επιστασίας και να δεσμευτεί επίσης ότι δεν πρόκειται να απολυθούν οι συνάδελφοι απο τον καινούργιο εργολάβο που ανέλαβε τον καθαρισμό του νοσοκομείου.

Συνάδελφοι-ισες,

Οι συνάδελφοι στο Γεννηματά  νίκησαν, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν φοβήθηκαν απέδειξαν ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσσαίωνα!

Ακολουθεί δημοσίευμα:

εφημερίδα: ο δρόμος της αριστεράς.

Μια πρώτη νίκη των καθαριστριών στο Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς

Γραμμένο από Σύνταξη Δευτέρα, 04 Οκτώβριος 2010 10:55

Η δράση των γνωστών εργολάβων καθαριότητας συνεχίζεται ασύδοτη (δείτε σχετικά και στη στήλη Όσα Θάφτηκαν, σελ. 40), αν και η παντοδυναμία τους πολλές φορές αποδεικνύεται έωλη. Την περασμένη Δευτέρα, αφού είχαν προηγηθεί καταγγελίες εργαζομένων, διαπιστώσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και δημόσια καταγγελία της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ) βρέθηκαν έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς συνδικαλιστές, μέλη της ένωσης και άλλοι εργαζόμενοι.

Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την καθαριότητα, κατά την πάγια τακτική αυτών των επιχειρήσεων, πίεζε τις καθαρίστριες για υπογραφή λευκών χαρτιών, ώστε να μπορεί να παρουσιάζει όπως θέλει το χρόνο εργασίας τους. Είναι γνωστό ότι ενώ εργάζονται 6 και 8 ώρες, τις ασφαλίζουν για 4, ενώ κάνουν διάφορες λαθροχειρίες για να μη φαίνεται ότι δεν απασχολούν όσο προσωπικό προβλέπει η σύμβασή τους με το νοσοκομείο. Η άρνηση μιας εργαζόμενης να υπογράψει, η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η επίσκεψη εκπροσώπου του ΕΚΑ, φαίνεται ότι χάλασε τη στρωμένη δουλειά του εργολάβου. Εκεί ανέλαβε η υπεύθυνη επιστασίας του νοσοκομείου, η οποία και εκτόξευσε απειλές για απόσυρση των καταγγελιών. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την ΠΕΚΟΠ τη λίστα των εργαζομένων που κατήγγειλαν το γεγονός, ενώ απειλούσε ότι θα απολύσει τις εργαζόμενες. Δεν φτάνει, δηλαδή, που ως υπεύθυνη καλύπτει τον εργολάβο να αυθαιρετεί, ενώ ο ρόλος της ως δημόσιας λειτουργού είναι ακριβώς ο αντίθετος, αναλαμβάνει και την προστασία του από τις «ανεπιθύμητες» αντιδράσεις των ίδιων των εργαζομένων.
Η αντίδραση τόσο της ΠΕΚΟΠ, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου που συμμετείχαν στη μαζική και θορυβώδη παρέμβαση της Δευτέρας, είχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, αναγκάστηκε να δεχτεί τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει ΕΔΕ για τη συγκεκριμένη υπεύθυνη, την οποία και αντικατέστησε, να ενεργήσει νέο διαγωνισμό με αποκλεισμό του συγκεκριμένου εργολάβου για τον οποίο η έκθεση της επιθεώρησης ήταν καταπέλτης και να μην απολυθεί καμία εργαζόμενη, αλλά να απασχοληθούν στο νέο εργολάβο.
Μια πρώτη και σημαντική θετική εξέλιξη σε ένα τομέα που βασιλεύει η αυθαιρεσία.
Γ.Κ.

04 Οκτώβριος 2010 14:09

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: