ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΠΡΟΣ: Την Αξιότιμη Υπουργό Υγείας Κ.Α. Κα Ξενογιαννακοπούλου

ΚΟΙΝ.: Αξιότιμο Κο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

Θέμα: «Όροι διακήρυξης με αρ. 02-2010 περί του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εργασιών καθαριότητας»

Αξιότιμη Κα Υπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και εν γένει της νομιμότητας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τις παρακάτω διαπιστώσεις που αφορούν τους όρους της ανωτέρω διακήρυξης για την επιλογή αναδόχου εργασιών καθαριότητας στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη ο προϋπολογισμός της δαπάνης του εν λόγω έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.300.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ποσό στο οποίο, προφανώς, περιλαμβάνεται το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού του εργολάβου, το κόστος των υλικών και το εργολαβικό κέρδος (δεν έχουμε, δυστυχώς, την πλήρη διακήρυξη στα χέρια μας).

Από το Παράρτημα Γ’ και τους δύο Πίνακες που περιλαμβάνονται σε αυτό και το οποίο περιήλθε σε γνώση μας, προκύπτουν τα εξής:

1. το σύνολο του προσωπικού που θα απασχοληθεί στο εν λόγω έργο ανέρχεται σε 138 άτομα, χωρίς να υπολογίζουμε τα επιπλέον άτομα τα οποία αναφέρονται στις «σημειώσεις» των ανωτέρω Πινάκων (π.χ. για την καθαριότητα του β’ορόφου του οκταορόφου κτιρίου του Νοσοκομείου αναφέρεται ότι «…τις ημέρες της γενικής εφημερίας τα κεντρικά χειρουργεία θα καλύπτονται και τη νύκτα μετά την 23.00 με μία επιπλέον καθαρίστρια η οποία θα καλύπτει και ανάγκες της ΜΕΘ και ΜΑΦ 2ου»

2. Οι συνολικές ώρες απασχόλησης του ανωτέρω προσωπικού, σύμφωνα πάντα με τους Πίνακες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το επιπλέον προσωπικό, ανέρχονται σε 635,5 τις καθημερινές και 326 τα Σαββατοκύριακα

3. Σύμφωνα με την Δ.Α. 11/2008 (Π.Κ.Υπ.Απασχόλησης 6/6-6-08) που κηρύχθηκε υποχρεωτική με την ΥΑ 51871/2440/11-7-08 (ΦΕΚ Β’ 1448/23-7-08) από την 6-6-2008, το κατώτερο ωρομίσθιο του εργαζόμενου με ειδικότητα καθαριστή σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, άγαμου και χωρίς προϋπηρεσία, ανέρχεται σε 5,88 €.

4. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν οι νόμιμες κρατήσεις που βαρύνουν τον εργοδότη και συγκεκριμένα τις ασφαλιστικές εισφορές (ΒΑΕ) ποσοστού ύψους 30,21%, τότε το πραγματικά καταβαλλόμενο ωρομίσθιο μηνιαίως ανέρχεται σε 7,65 € ενώ αν ανάγουμε σε αυτό και τα ποσά που ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει κατά τη διάρκεια του έτους (αποδοχές αδείας, επίδομα αδείας και Δώρα εορτών, που όλα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις ΒΑΕ), τότε το κόστος του ωρομισθίου αυξάνεται σε 9,48

5. Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο ημερήσιο κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού του εργολάβου που θα επιλεγεί θα ανέρχεται, το λιγότερο (διότι είναι δεδομένο ότι θα απασχολεί και έγγαμους με προϋπηρεσία εργαζόμενους), σε (635,5 χ 9,48=) 6.024,54 € τις καθημερινές και (326 χ 9,48=) 3.090,48 € τα Σαββατοκύριακα πλέον 75% προσαύξησης για την εργασία τις Κυριακές (3.090,48 χ 75%=) 2.317,86 € δηλ. συνολικά (6.024,54 χ 22=) 132.539,88 μηνιαίως για τις καθημερινές και (3.090,48 χ 8=) 24.723,84 τα ΣΚ και (2.317,86 χ 4=) 9.271,44 € για την προσαύξηση των Κυριακών και συνολικά 166.535,16 € μηνιαίως.

6. Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας επομένως ανέρχεται σε 166.535,16 χ 12 = 1.998.421,92 € πλέον ΦΠΑ 21% 419.668,60 € = 2.418.090,52 ! Σημειωτέον ότι στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί α) ούτε οι προσαυξήσεις νυχτερινών, β) ούτε οι προσαυξήσεις εργασίας κάποιων αργιών, γ) ούτε οι αποδοχές του επιπλέον προσωπικού που σύμφωνα με τους ίδιους τους Πίνακες της προκήρυξης θα απαιτηθεί, προσωπικό το οποίο πάντως δεν φαίνεται να είναι λιγότερο από 10 επιπλέον άτομα, δ) ούτε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει ο εργολάβος που θα επιλεγεί αλλά ούτε και το προσδοκώμενο εργολαβικό του κέρδος, ε) ούτε το ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη απαιτούνται και εργάτες με καθήκοντα άσχετα με τον καθαρισμό (π.χ. «εργάτης βοηθός μαγειρίων..»). Επισημαίνουμε εκ νέου ότι όλοι οι ανωτέρω υπολογισμοί έγιναν για άγαμους και χωρίς καμία προϋπηρεσία εργαζόμενους, οπότε (με δεδομένη την απασχόληση και άλλων κατηγοριών εργαζομένων) το πιθανολογούμενο εργατικό κόστος κατά τη λειτουργία της σύμβασης προβλέπεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

7. Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα το εξής: η συγκεκριμένη διακήρυξη και η κατόπιν αυτής ανάθεση του έργου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αφού το ίδιο το ποσό της διακήρυξης είναι χαμηλότερο από τις νόμιμες υποχρεώσεις του εργολάβου που θα επιλεγεί προς το προσωπικό του και μάλιστα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς! Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το ίδιο το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, με διακηρύξεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την κείμενη νομοθεσία, τουλάχιστον αναφορικά με τις αποδοχές του προσωπικού, να ωθεί de facto τους αναδόχους σε μη τήρηση θεμελιωδών υποχρεώσεών τους και μάλιστα εις βάρος του κλάδου που είναι από τους πλέον ασθενείς οικονομικά, όπως είναι οι καθαρίστριες. Πρέπει συνεπώς το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να διασφαλιστούν οι αποδοχές του προσωπικού του εργολάβου που θα επιλεγεί, όχι μόνο στη διακήρυξη την οποία μόλις αναφέραμε αλλά και σε κάθε εργολαβία καθαρισμού που θα προκηρυχθεί στο μέλλον, τουλάχιστον μέχρις ότου γίνουν δεκτές οι πάγιες θέσεις μας για κατάργησή τους και πρόσληψη των καθαριστριών απευθείας  από το φορέα.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: