Δελτίο Τύπου για την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του ΙΚΑ Μαγνησίας

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 10/7/09, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση των σωματείων της ΠΕΚΟΠ (Παπαθανάση, Τσούνη), του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας (Κεφαλά, Δημοπούλου) με τον διευθυντή του γραφείου του διοικητή του ΙΚΑ (Τυράκης) και επιπλέον δύο διευθυντών του Ιδρύματος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η άμεση επαναπρόσληψη  όλων των απολυμένων καθαριστριών του ΙΚΑ Μαγνησίας, η άμεση απομάκρυνση του εργολάβου καθαριότητας, η τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στις εργολαβικές συμβάσεις και η πλήρης αναθεώρηση των όρων των συμβάσεων οι οποίες σχετίζονται άμεσα και ευθέως με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμένων στην καθαριότητα. Στόχος των σωματείων μας είναι η πρόσληψη όλων των εργαζομένων στη καθαριότητα στο δημόσιο τομέα από τους φορείς, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και η απομάκρυνση όλων των εργολάβων από τη καθαριότητα.

Επιπλέον  επισημάνθηκε η πλήρης αντίθεση των  σωματείων μας με την προδιαγραφόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ασφάλιση του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά, πρόθεση η οποία θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση όλου του κλάδου της καθαριότητας.

Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, η διοίκηση του ΙΚΑ δεσμεύτηκε για την άμεση επαναπρόσληψη των όλων των απολυμένων καθαριστριών, την επαναπροκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού με όρους που να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και το επίπεδο καθαριότητας στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ευθύνη η οποία έχει μεταβιβαστεί σε περιφερειακό επίπεδο στους διευθυντές των υποκαταστημάτων.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έδειξε έκπληξη (;)  για το πλήθος των παρανομιών των εργολάβων οι οποίες καταγγέλθηκαν στη συνάντηση.

O διευθυντής του γραφείου του Διοικητή δεσμεύτηκε ότι θα απαντούσε εντός της ημέρας σχετικά με την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων καθαριστριών, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε σε μεσημεριανή τηλεφωνική επικοινωνία με το σωματείο, επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι καθαρίστριες θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους τη Δευτέρα 13/7/09.

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλισης του  κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά, θα πραγματοποιηθεί μια νέα διεξοδικότερη συζήτηση σε επόμενη συνάντηση.

Τα σωματεία μας χαιρετίζουν τον αγώνα  όλων των καθαριστριών, ιδιαίτερα  των συναδελφισσών του ΙΚΑ  Μαγνησίας, καθώς είναι μάλλον η  πρώτη περίπτωση έκπτωση εργολάβου  καθαριότητας από το δημόσιο τομέα μετά από αγώνα που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενες κι αυτό είναι ήδη μια πρώτη νίκη.

Οι  καθαρίστριες δεν  είναι σκουπίδια, πετάνε σκουπίδια!

Π.Ε.Κ.Ο.Π.

Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας

Αθήνα 10 Ιουλίου 2009

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: